26 Febr tot 02 Maart

Ja, regen dus! We hebben ons “ingegraven” op een camping in de buurt van Evora. Lekker interneppen en douchen. Ons leven ziet er nu wel heel anders uit hoor. ‘s Morgens gaat Tineke met de honden wandelen en komt dan drijfnat terug. Honden afdrogen, jas in de wc ophangen, laarzen onder de camper leggen en kachel aan om alles droog te krijgen! Verder proberen we de honden snel tussen de buien door uit te laten en dat lukt aardig. Bij de receptie kunnen we vers brood krijgen en verder hebben we alles in de koelkast op voorraad. Gisteren zijn we de hele dag op pad geweest met de camper. Naar een landbouw museum- een supermarkt- een marmer groeve en…. een wijn proeverij. Prima dagje dus! In het museum leerden we dat de boeren ongeveer dezelfde dingen deden en gebruikten als bij ons. Alleen natuurlijk het “oogsten” van de kurk kennen wij niet. Er is hier ook een kurk fabriek in de buurt en die gaan we zeker vandaag of morgen nog bezoeken om alles over kurk te leren. De mijn groeve was indrukwekkend. Ze halen hele blokken (meest witte) marmer uit de grond. Het is dagbouw. Dus niet met schachten de grond in maar gewoon de bovenlaag weghakken. Wat je overhoudt is een groot gat en hele bergen afval! In dit dorp zijn de stoepranden en de voetpaden van….. marmer!
De wijn proeverij was zeer leerzaam. Portugeese wijnen zijn bij ons niet zo bekend maar wel erg lekker hoor! Deze wijn stokerij (zoals ze het hier gek genoeg noemen) heet Ramos Portugal. Het bijzondere was dat ze voor hun duurste wijn “select” (70 euro de fles) alles op traditionele wijze doen. Handgeplukt en de eerste bewerking is in marmeren bakken en stampen met de voeten!! Die wijn kregen we niet tijdens de proeverij. hahaha. Het is een indrukwekkend bedrijf. Prachtig verzorgd en de grootste van Portugal. We hebben 2 flessen gekocht en bovendien een fles olijf olie. Ook die maken ze hier zelf. Net zo lekker als die van Sergio!!
Vandaag (Vrijdag 2 mrt) is Tineke een beetje ziek en blijven we weer lekker op de camping. Morgen wellicht naar die kurk fabriek en dan maar weer eens verder rijden. Zo lang het in het noorden nog zo koud is hebben we geen haast om noordwaarts te rijden. Verder is heel Portugal en Spanje NAT. De zon komt vast wel weer terug! Per slot hebben we nog 3 weken!

20 Febr tot 26 Febr,

Inmiddels zijn Angelika en Bernd weer weg. Het was echt gezellig met hun daar op die verlaten plek bij het stuwmeer bij het kippenrestaurant. Natuurlijk hebben we daar nog een keer kip-piripiri gegeten.
En we hebben natuurlijk iedere dag getraind. Vrijdag (de 23e denk ik) zijn we met ons vieren naar een camping gereden in Castro Verde. WC geleegd- water getapt, de was gedaan en… ,s avonds in een echt luxe restaurant gegeten. Dat werd ons door Angelika en Bernd aangeboden als dank voor het trainen. LEKKER! Zaterdag ochtend zijn zij dus naar „huis” gereden en wij gingen door de vlakte rijden om trappen te kijken. We dachten ergens door een dorpje te kunnen rijden maar….. in een bocht van smalle straatjes kwamen we absoluut klem te zitten. Oplossing? TERUG-UIT. Twee dames en een meneer kwamen zich ermee bemoeien. Maar ik moet zeggen…. Tineke en ik bleven kalm en met slechts een kras op het zonnenluifel kwamen we weer op de „gewone” weg. We hebben onderweg niet veel vogels gezien en zijn naar een berg gereden waar we een prachtig plekje wisten bij een kapelletje. Strak blauwe lucht en helemaal alleen! Totdat er ‚s middags een grote camper (Engelsen) bij ons kwam staan. Bleken gelukkig aardige mensen en we hebben kennis over „vogel-spotten” en goede plekken uitgewisseld. Dat betekend…… Tineke deed dat. (hahaha)
We zijn daar Zondag ook gebleven want het is daar gewoon prachtig. Je kunt natuurlijk (op een berg) heel ver kijken en de honden konden weer de hele tijd vrij loslopen. Maandagochtend zijn we vertrokken. Richting Martola. Vòòr Martola zag ik een bord „Pulo do Lupo” staan met een pictogram van die golfjes wat „water” betekend. Hup, daarheen. Rijden-rijden-rijden……. Prachtig woeste natuur maar verder niks. Na ruim 45 minuten rijden zagen we een parkeerplaats en besloten daar in ieder geval te lunchen. Stoelen buiten en heerlijk in de zon. Plots hoorden we blaffen en bel gerinkel! Honden!! Jacht!! En ja hoor, een poosje later verzamelden zich op „onze” parkeerplaats jagers en een auto met een grote aanhanger waar tich…. honden in zaten. Varkens jacht! Het heeft toch iets hoerigs om dat te zien. We begrepen dat ze die ochtend slechts een varken geschoten hadden maar dat ze ‚s middags nog door gingen. Later hoorden we de honden ook weer blaffen en we hoorden de schoten ook. Zo tegen 4u gingen we weer verder op zoek naar dat Pulo Lupo. We zijn de weg verder gereden en kwamen bij een groot hek. Er kwam net een auto aan van de andere kant dus kon ik de automobielist vragen of wij er ook door konden en mochten. Hij sprak Engels en zei; „easy. Just close the gate behind you”. OK. Poort open , Tineke er door, poort weer dicht. Al gauw bleek het zandpad bochtig en steil te zijn!! Tineke natuurlijk mopperen maar ergens kwam een inham en we zijn daar gestopt. Ik er uit om te kijken hoe het verder ging. Dat was maar goed ook want in de bocht erna bleek het pad vol kuilen te zitten. Niet lekker als je weer omhoog moet!! Dus…. draaien en weer terug. PFFFF. We zijn terug gereden naar onze lunch-plek en zijn daar gebleven.
Maandag ochtend zijn we weer verder richting het noorden gegaan want de weers- voorspellingen zeggen dat het nu in het zuiden gaat regenen. Uiteindelijk bleek dat we tot Maura zijn gekomen maar wel in de regen eindigden. Voor de boeren hier is regen echt nodig. Veel boeren hebben hun vee moeten slachten omdat alles verdroogd is. Dus….. regen mag wel even. We hebben in Portugal al drie weken het mooiste weer van de wereld. Morgen zien we wel weer.

6 Febr tot 20 Febr

Nou heb ik wel heeeeel lang niks geschreven. Reden? We zaten vaak in de pampa zonder internet of telefoon én we hebben bezoek! Ik zal nu een kort overzicht van de gebeurtenissen schrijven. Precieze data weet ik niet meer.
Na Luz zijn we naar de camping Pomerinho gegaan in de buurt van Portalegre (Portugal) Daar hadden we afgesproken Angelika en Bernd te ontmoeten. Wij kwamen daar vrij laat aan en moesten een plekje op die camping zoeken in het half duister. Bij de receptie was niemand. De volgende dag kwamen Angelika en Bernd aan. Gezellig naast elkaar gestaan. Ik had beloofd met Angelika te trainen en dat kon daar prima. Achter de camping is een heel groot „woest” terrein. Angelika had een „probleem” met haar hond en dat moest ik oplossen. Cathy (haar hond) bleef als vastgenageld zitten als je haar met de KOM fluit wilde laten komen. (b.v.na een stop fluit). Ook als je haar ergens het „zit” commando gaf en dan op afstand ging staan en dan de komfluit gaf, bleef ze ijzerheinig zitten.
Het advies van een trainer was geweest; „ aan de lange lijn en rukken!”
Nou, dåt vond ik een gevaarlijke oplossing voor een gevoelshond.
Nu zouden we een paar dagen samen blijven en ik zou eens kijken hoe het “probleem” ontstaan was en wat er aan te doen was. . Op die camping was het ‚s nachts heel koud maar overdag wel lekker. Zon , een wolkje maar een rottige koude wind. Aangezien we daar moesten trainen was het niet zo erg. Uiteindelijk bleek dat Cathy niet kwam omdat Angelika haar handen voor haar lichaam had, (zoals bij dirigeren) maar dan wat lager. Cathy dacht dat ze gedirigeerd zou worden! Handen op de rug en ….. ze kwam op de fluit. Hoera. Na een paar dagen zijn we naar een andere plek gegaan. Wij kennen die plek en hebben het „de mimosa plek” genoemd. Prachtig trainings-terrein! Ook daar hebben we weer een keer per dag getraind en verder heerlijk samen gekneuterd. Scampies gegeten, wijn gedronken en gebabbeld. Gezellig zo met ons viertjes.
Daarna zijn Angelika en Bernd naar de kust getrokken en wij bleven in het binnenland maar richting het zuiden. We hebben drie dagen op DE plek bij het stuwmeer Olivedas gestaan. Heerlijk in de zon gelegen en genoten van de vrijheid. Dit is mijn lievelingsplek. Maar…. het was er vies. Er lag veel afval! Jammer. Daarna zijn we naar een kippenrestaurant gegaan in het zuiden waar ook een camperplek bij was voor de nacht. Dat kippenrestaurant was geweldig! Een oud krot met twee oude mensen die het runden. Maar de kip was heerlijk. Niet zo lekker als in het „zout dorp” maar wel goed genoeg.
De dag erna (inmiddels is het 18 Febr. waar blijft de tijd!) hadden we weer met Angelika en Bernd afgasproken bij een (voor ons) nieuw stuwmeer. SCHRIK!! Hartstikke drukke plek en kilometers van het water! De volgende ochtend zijn we dan ook onmiddellijk vertrokken . Wij hadden, toen we weggingen van het kippen restaurant, een fantastische plek gezien. Daar hebben we nu onze twee campers staan. Helemaal in the middle of nowhere! Hier is ook het trainen met de honden absoluut een genoegen. De honden lopen los om de campers, we zien een schaapskudde voorbij komen en verder NIKS. We trainen hier een paar dagen en dan schijden onze wegen zich voor goed. (nou ja, voor deze vakantie dus) Angelika en Bernd gaan dan naar huis en wij tutten nog drie weken aan. We blijven in het zuiden van Portugal omdat het hier prachtig weer is en het is hier makkelijker om „wild” te staan.

« ouder nieuwer »