Anke's Info

Als meisje van twaalf wist ik al dat ik iets met dieren wilde gaan doen.

Alle vakanties ging ik werken in het dierenasiel te Nijmegen van de familie van Vorsellen. In de zomervakantie van 1962 ben ik gaan werken in de teckelkennel “vom Heerlener Rosenhaus” van mej. H. Honigmann te Klimmen ( Zuid Limburg). Daar ben ik besmet geraakt met het teckelvirus.

Mej. Honigman had ongeveer 80 teckels en fokte ze voor de jacht en tentoonstellingen. Na mijn schooltijd (M.U.L.O.) heb ik van juli 1963 tot december 1965 intern bij haar gewerkt. Zij leerde mij werken met de teckels. We liepen wedstrijden in binnen en buitenland. Het vossenwerk, luid op spoor, zweetwerk, stoberen, veelzijdigheidsproeven en ook het tentoonstellingswezen leerde ik kennen. Na mijn teckelervaring heb ik 6 weken in Engeland gewerkt in de Duitse korthaarkennel van Mineke Mills-de Hoog. Ik mocht haar assisteren op de veldwedstrijden en tentoonstellingen. Maar… ik wilde ook geld gaan verdienen. Daarom besloot ik om hondentrimster te worden.

Na 1 jaar praktijk ervaring in de trimschool van Bep van Dijk te Rijswijk, had ik het diploma van de “Bond voor Kynologische Beroepstrimmers” op zak in februari 1967. Herfst dat jaar opende ik mijn eigen trimsalon in Nijmegen. Die groeide uit tot een salon met 4 trimsters in loondienst en diverse stagiaires. Ik was inmiddels getrouwd en we hadden een hondenspeciaalzaak onder de naam Puts. Met onze boeken en jachthonden-artikelen gingen we alle Nederlandse tentoonstellingen af met een stand. In 1968 haalde ik het A.K.K. diploma en later ook het exterieur en beweging diploma. Vanaf 1968 heb ik mijn eigen teckels getraind en ze op wedstrijden voorgejaagd, in de praktijk gebruikt en op tentoonstellingen geshowd. Ook was ik gevraagd les te geven bij de Gedrag & Gehoorzaamheid-cursus van Noviomagum en de ringtraining voor deze club te verzorgen. In 1979 zijn we naar de kop van Drenthe verhuisd. Ik heb daar ook nog honden getrimd; in 1989 op de wereldkampioenschappen in Tiel behaalde ik de 2e plaats in de categorie ‘trimmen’ en een 1e plaats voor de ‘omgang baas-hond’, maar toch ging mijn belangstelling steeds meer uit naar de jacht. Ik werd veel gevraagd om een nazoek op aangeschoten ree te doen of voor vossenwerk met de teckels. Dus… jachtakte gehaald in 1980. Om mijn horizon te verbreden heb ik aan workshops, cursussen en lezingen meegedaan voor allerlei soorten jachthondenrassen. In de loop der jaren heb ik Duitse staande Draadharen en Langharen gehad. Ook een Engelse Springer Spaniel trok bij mij in. De laatste liefde is Golden Retrievers.

Ik werd gevraagd hulpinstructrice te worden bij de K.N.V.J. regio Noord en Midden Drenthe. Dat heb ik 3 seizoenen gedaan. Ik werd instructrice Gedrag & Gehoorzaamheid te Assen. Via de Kynologen Club te Assen volgde ik de cursus van Jo Lubbers. De K.C. Assen wilde ook beginnen met ‘behendigheid’ en daartoe volgde ik een cursus bij Peter Lewis, die hier een workshop hield in Nederland. Om deze behendigheid lessen te verlevendigen heb ik een cursus “Spelen is Leren” in Engeland gedaan. Natuurlijk heb ik ook erg veel boeken gelezen en de cursus bij O&O gevolgd (en gehaald): kortom aan vele systemen van trainen heb ik gesnuffeld en het goede behouden.

Van 1991 tot 2003 heb ik mijn eigen hondenschool gerund. We gaven puppycursus (huishond of jachthond), gehoorzaamheidscursus en jachthonden cursus. We begeleidden probleem-combinaties en gaven privélessen. Ik jaag regelmatig diverse honden-rassen voor op diverse soorten wedstrijden. Dit vind ik belangrijk; goed op de hoogte blijven met de eisen van het niveau op de wedstrijden en de fok kwaliteit van de rassen. Regelmatig nodigde ik een gastdocent uit voor mijn school, bijvoorbeeld Tineke Antonisse-Zijda, Joop Kosse, Emmy Breure en/of Beatrice Zuffrey. Ik gaf (en geef) regelmatig jachthondencursussen in het buitenland. Ook trainde ik jachthonden intern (voor een ander) tot de hond op het niveau was wat de eigenaar voor ogen had. Dat kon dus voor wedstrijden zijn of voor praktijkjacht, en eventueel voor beiden. ??

Sinds 1997 heb ik Golden Retrievers van “de Woudstreek” en jaag met ze. Verder doe ik vaak picker up werk met ze.

Na ruim 10 jaar de hondenschool op de Kampstukkenweg gedraaid te hebben, wilde ik graag iets anders gaan doen. Monique Tijsma heeft vanaf juli 2003 de hondenschool met huis en erf overgenomen. Hierdoor heb ik vanaf 1 Juli 2003 mijn plan om te gaan reizen kunnen verwezenlijken!

Mijn reizen combineer ik met het geven van workshops in binnen- en buitenland. Van half april tot begin oktober organiseer ik workshops voor “het werk na het schot”. In het buitenland wordt ik in die periode ook heel vaak gevraagd om seminars te geven.

Mijn begeleiding is er op gericht de BAND tussen baas en hond optimaal te krijgen. Dat betekend dus POSITIEF trainen.
In mijn boek “de drie karakters” kunt u lezen dat ik de honden in 3 karaktertypes onder verdeel:
de gevoelshond, de actiehond en de ogenhond.
Als de eigenaar het karakter van zijn hond goed begrijpt zal hij minder fouten maken in de training waardoor hond en baas minder frustraties oplopen.
De laatste jaren werk ik met mijn Labrador Bracken. Zowel op wedstrijden als ook in de praktijk als “picker-up”. Ik heb altijd veel van mijn honden geleerd en wil deze kennis graag delen met andere honden-mensen.